Международният пазар на втори жилища се е променил значително през

...
 Международният пазар на втори жилища се е променил значително през
Коментари Харесай

Собствениците на второ жилище по света са все по-склонни да го отдават под наем

 Международният пазар на втори жилища се е трансформирал доста през последните 10 години и в този момент купувачите отдават приоритет на приходите от наеми по отношение на лукса да купят парцел извънредно за лично прилагане, демонстрира ново проучване, представено от онлайн изданието propertywire.com.
През 70-те години на предишния век 90% от притежателите са запазвали вторите си жилища за себе си, а през 2000 година 80% от притежателите в никакъв случай не са отдавали парцелите си чартърен, демонстрира проучване на консултантската компания Savills и компанията за отдаване чартърен на ваканционни жилища HomeAway.

След интервал на бърза смяна в този момент над две трети от притежателите отдават чартърен вторите си домове най-малко за прочут интервал от годината, с цел да възстановят част от разноските си.

Много купувачи са стимулирани от евентуалната облага и броят на притежателите, които държат парцелите си единствено като наемни активи, е повишен внезапно в последните години. В началото на новия век единствено 14% от вторите жилища са били купувани единствено за отдаване чартърен, а не за персонално прилагане.

До финансовата рецесия нивото доближава 19%, а в този момент над една трета от всички втори домове са купувани единствено за отдаване чартърен. Изследването демонстрира, че за първи път основният претекст на притежателите за закупуване на парцел са приходите от наеми, които са изпреварили потреблението му през ваканциите като съществена причина за закупуване на второ жилище.

Средната цена на закупен парцел предходната година е била 215 хиляди паунда (241 хиляди евро), което съставлява спад от към 37% по отношение на 10 години по-рано. Данните демонстрират още, че 34% от закупените парцели са били жилища по отношение на 25% преди 10 години, което отразява изменящия се темперамент на наемния пазар на втори жилища.За една трета от притежателите приходите от наеми са задоволителни единствено за покриване на разноските, а друга една трета съумява да извлече облага. Средната брутна рентабилност възлиза на 6,4%, а приспадане на разноските, само че с изключване на налозите - 3,9%.

 

Британските купувачи на втори дом се насочват повече от останалите включени в проучването националности към задгранични пазари, като единствено 24% от вторите жилища тяхна благосъстоятелност се намират във Англия. Във Франция се намират 19% от притежаваните от британци парцели, а в Испания – 16%, а трите водещи местоположения за интернационалните притежатели са Алгарве с 5%, Коста дел Сол с 4% и Коста Бланка също с 4%.

Само една четвърт от холандците имат втори дом в Холандия. Сред всички останали изследвани националности множеството от интервюираните имат второ жилище в родината си.

Мнозинството от французите (86%) и американците (85%) купуват парцел в страната си. Флорида е отпред в листата на американските притежатели с 14% от вторите домове, следвана от Калифорния със 7% и Северна Каролина с 4%. В Испания, Италия и Португалия под 5% от притежателите на второ жилище купуват в чужбина.

„ В среда на ниски лихви вложителите търсят активи, генериращи доходи. Днешните купувачи на второ жилище желаят парцелът да работи за тях финансово и от ден на ден се пробват освен да покрият разноските си, само че и да излязат на облага “, споделя Пол Тостевин, заместник-директор на отдел „ Международни проучвания “ в Savills.

„ Глобалният туризъм продължава да пораства, като броят на интернационалните туристи е повишен със 7% предходната година до рекордните 1,3 милиарда души. В същото време бързият растеж на онлайн платформите за ваканционни жилища като HomeAway отваря пазара за нови целеви групи и улеснява доста притежателите да трансфорат парцелите си в актив, който носи доходи “, добавя Тостевин.

Авторите на проучването изясняват, че взривът, подтикван от заемите при започване на новия век, и бързото разгръщане на туристическата промишленост са довели до интензивен напредък на пазара на втори домове в Европа и Съединени американски щати. Нискотарифните самолетни компании са разкрили нови направления в чужбина, а английските купувачи са изключително дейни отвън границите на родината си.

След международната финансова рецесия националните жилищни пазари се свиха, а търсенето на втори домове понижа. Растежът се възобнови в последните години, само че секторът наподобява доста друго.

„ В последните 10 години онлайн туристическата промишленост се промени доста. Отсядането във ваканционно жилище се трансформира от различен метод на пътешестване в желан метод за пребиваване “, споделя Кристоф Пингард, вицепрезидент на HomeAway за Европа, Близкия изток и Африка.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР